Citat fra
www.sds.dk
Lavprofildæk
Igennem de sidste 10 år er flere og flere biler blevet standardmonteret eller eftermonteret (i forbindelse med alufælge) med lavprofildæk.
Disse dæk adskiller sig på en række punkter fra dæk med høj profil.
Fordele ved lavprofildæk
Bedre styrerespons og hurtigere styring
Mere friktion = bilen står bedre fast
Bedre retningsstabilitet. F.eks. i blæsevejr eller med campingvogn
Fordele ved højprofildæk
Mindre risiko for aquaplaning (da dækkene typisk er bredere)
Større komfort. Mindre støj og blødere affjedring
Mindre slid
Mindre risiko for savtakslitage
Savtakslitage
For at øge køresikkerheden udvikler bilproducenterne løbende bedre undervogne til nye biler. Denne udvikling har for mange nye bilmodeller medført, at de kører med negativ camber og spidsning på baghjulene for at give bilen en god retningsstabilitet. Kombinationen af dette kan i visse tilfælde give et slidproblem, som bliver omtalt "savtak" eller "hæl og tå" slitage. Problemet kan b.a. medføre at dækkene begynder at "synge".
Savtakslitage kan identificeres ved, at der er højdeforskel på for og bagkant af de mønsterblokke der sidder på dækket's skulderparti (den yderste kant af mønsteret). Der vil altid være en lille højdeforskel på 1-2 mm. når dækket har kørt nogle tusinde km. Det er helt normalt og giver ingen problemer. Bliver højdeforskellen større, kan dækket begynde at larme så det bliver generende.
Det er ikke muligt på forhånd at sige om en bestemt dækmontering vil give problemer på en bestemt bil. Der er set flere eksempler på at den ene af to ens biler med samme dækmontering kører perfekt mens den anden udvikler savtakslitage.
Der er dog nogle retningslinier, som fortæller, hvornår risikoen er størst og hvad man kan gøre for at mindske problemet:
Problemet forekommer hyppigst på større biler.
Biler, der er mindre end en VW Golf, oplever meget sjældent problemet.
Problemet er værst, hvis man kører mange km. på motor- og landeveje uden sving. Hurtig kørsel i skarpe sving modvirker problemet.
Jo lavere profil dækket har jo større er risikoen.
Hvis bilens støddæmpere og hjulophæng er slidte, øges risikoen for savtakslitage meget.
Risikoen minimeres betydeligt, når man bytter hjulene fra for til bag for ca. hver 7-10.000 km.
Risikoen afhænger meget af lufttrykket. Lavprofildæk kræver højere lufttryk end standardstørrelser. Her følger en tommelfingerregel for hvad lufttrykket skal være for at minimere savtakproblemet på de størrelser, hvor problemet er hyppigst.
15" 45-55 profil: 35-40 psi
16" 40-55 profil: 38-43 psi
17" 35-50 profil: 40-45 psi
18" 35-50 profil: 42-47 psi
19" 30-45 profil: 42-47 psi
Disse lufttryk kan meget vel afvige fra det, der står i din bils instruktionsbog; men vores erfaring viser, at de fleste biler kører lige så godt med det lidt højere tryk. Vil du hellere have trykkene i bar, kan du omregne dem i vores trykomregningstabel.
Er dækket begyndt at larme pga. savtakslitage, er det næsten umuligt at slide det væk igen. Løsningen er at få dækket "raspet". Dette gøres med en maskine, som sliber lidt af dækkets mønster væk, så det igen bliver jævnt